Hoe herken ik een gestolen Vespa?

Wij hebben in de afgelopen jaren al een aantal keren meegemaakt dat mensen een Vespa hebben gekocht via Marktplaats die gestolen bleek te zijn. Als je een gestolen scooter koopt, ben je – naast opgelicht -  óók nog eens strafbaar op grond van meewerken aan heling. Nu is het vaak zo dat als je zaken koopt waarvan de prijs “te mooi is om waar te zijn”  je dan inderdaad kunt wéten dat je gestolen waar koopt. Maar….op bijvoorbeeld Marktplaats worden gestolen Vespa’s aangeboden met een redelijk acceptabele prijs. Niet dus dat je direct denkt: “dat is veel te goedkoop. Die zal wel gestolen zijn”. Nee, de prijzen liggen nog best hoog, waardoor je dus geen argwaan hebt.

Maar, als jij zo’n gestolen Vespa koopt en je wordt bijvoorbeeld aangehouden door de politie of je krijgt een ongeluk waarbij de verzekering ingeschakeld wordt, dan ben je je Vespa direct kwijt! Hij wordt ingenomen en jij staat met lege handen. Vespa kwijt….geld kwijt…

Wij, als Vespa specialist, kijken ook regelmatig op Marktplaats om een Vespa-scooter in te kopen. En dan zien wij echt héél vaak aangeboden Vespa’s waarvan wij direct zien dat deze gestolen zijn. Wij kopen ze dus niet, maar jij misschien wel! Zeker als je niet weet waar je op moet letten. Daarom hieronder een aantal tips om te kunnen checken of het om een gestolen Vespa gaat.

Doe er je voordeel mee! Want jij bent uiteindelijk degene met een kat in de zak. En de (criminele) verkoper is de lachende partij.

Hoe kan ik zien of een Vespa gestolen is?

  1. Check het kentekennummer (gratis) op de website van de RDW; kijk dan niet alleen of de scooter verzekerd of als gestolen staat geregistreerd, maar check VOORAL het typenummer. Een Vespa LX bijvoorbeeld is een C38 en een Primavera/Sprint is een C53 of CA0. Elk ander typenummer is van een andere (goedkopere) scooter.
  2. Een Vespa LX/Primavera/Sprint model weegt meer dan 100 kg. Zie jij op de RDW-site een gewicht staan van onder de 100 kg? Dan hoort dit kenteken NIET bij deze Vespa!! Het gaat dan om een omgekatte scooter.
  3. Check de papieren en het chassisnummer op de scooter. Het chassisnummer van een Vespa zit onder de buddybak aan de achterkant. Maar let op: men weet chassisnummers dusdanig goed te plaatsen, dat je amper het verschil ziet.
  4. Doorgaans heeft een Vespa LX/Primavera/Sprint een vierkante (!) kentekenplaat. De langwerpige scooterplaat wordt vaak gebruikt voor bijv. de Vespa Ciao.
vierkante scooterplaat
vierkante scooterplaat
langwerpige scooterplaat
langwerpige scooterplaat

 

RDW kentekencheck op www.rdw.nl
RDW kentekencheck op www.rdw.nl
  • Als je dan toch aan het checken bent controleer dan ook even het motorblok (nummer). Als je ziet dat het nummer niet duidelijk zichtbaar is omdat het (deels) is weggekrast, dan kan het zijn dat er een gestolen motorblok onder de Vespa is gemonteerd. Ons advies is ook dan om te vertrekken en de scooter te laten staan.

 

 

Wij hopen dat jullie deze tips en adviezen gebruiken bij de aanschaf van een 2e handse Vespa. Mocht je toch niet zeker zijn van je aankoop neem dan gerust (telefonisch) contact met ons op. Dan kijken wij of we je verder kunnen adviseren.