Kentekencard

Kentekencard op creditcardformaat
Op 1 januari 2014 is het kentekenbewijs op creditcardformaat ingevoerd. Deze kentekencard vervangt het papieren kentekenbewijs. De kentekencard is veilig, handzaam en meer van deze tijd. Bovendien is de kentekencard minder gemakkelijk na te maken dan het papieren kentekenbewijs. De kentekencard heeft meerdere echtheidskenmerken. Een aantal daarvan kunt u met het blote oog of met eenvoudige hulpmiddelen controleren. Zo kunt u zelf vaststellen of u een vervalst exemplaar in handen hebt.

RDW Kentekencard APP (iOS, Android, Windows Phone)
In deze app ziet u hoe vier van deze echtheidskenmerken in de praktijk werken. Door uw toestel te bewegen, tegen het licht te houden of aan te raken, ontdekt u waar de echtheidskenmerken staan. Ook ziet u hoe ze werken. Bovendien leest u tips wat u kunt doen als u een vervalste kentekencard tegenkomt.
Deze app is uitgegeven door de RDW.

Ik heb een voertuig op naam gezet, wanneer krijg ik de kentekencard?

Als voor uw voertuig een kentekencard is aangevraagd, dan mag u in Nederland al de weg op. U hoeft niet te wachten tot u uw kentekencard ontvangen heeft. Dit geldt tot 14 dagen na de aanvraag. U mag nog niet met uw voertuig de weg op in het buitenland.
Is het voertuig op een werkdag voor 16.00 uur op uw naam gezet? Dan verstuurt de RDW in de regel uw kentekencard nog diezelfde dag.  U ontvangt uw kentekencard vervolgens per post, samen met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Het is afhankelijk van de postbezorging wanneer u de kentekencard precies in huis hebt. PostNL bezorgt sinds 1 januari 2014 niet meer op maandag.

Mag ik rijden als ik mijn kentekencard nog niet heb ontvangen?
Heeft u het voertuig op naam gezet, maar de kentekencard nog niet in huis? Dan mag u nu al wel de Nederlandse weg op en hoeft u niet te wachten totdat u de kentekencard heeft gekregen. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het op naam zetten van het voertuig de kentekencard kunnen tonen.  
Let op: U mag niet zonder kentekencard met uw voertuig de weg op in het buitenland.

Bron: Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)